Followers

Saturday, 16 April 2011

Sakit Gigi Wehhh!!!



Teya dah dua hari sakit gigi. Argh.........  ! Sakit auu.. 


Nampak terseksa ..... Aduuuuhhh!!

Haih. Lupa! Assalamualaikum semua! Hai >>>


Orang pun banyak kata, bila sakit gigi ni, 
SANGAT SAKIT sehingga ia digelar sakit kedua selepas mati.
Betul ke???
Tapi, sakit gigi teya tak teruk sangat, sebab bukan punca gigi berlubang,
sebab MAKAN manis kot. ahaha..

Disebabkan sakit sangat, teya terus cari dalam intenet tentang sakit gigi ni.
Teya nak kongsi dengan semua.. Tapi, yang dah tahu tu buat2 macam tak tahu, ye?

Kenapa kita sakit gigi?

Gigi berlubang adalah punca sakit gigi.Tapi gigi teya yg berlubang semua dah tampal??
 Saat ia muncul di permukaan gigi,kita belum terasa sakit, 
tapi jika ada kumpulan makanan dan
  bakteria akan membuat lubang semakin besar yang akan melubangkan dentin.
  Jika dibiar, lubang akan sampai pada lubang saraf sehingga kita akan mulai sakit gigi. Proses ini tidak akan berhenti sampai akhirnya gigi menjadi habis dan
 hanya tersisa akar gigi.

Macam dahsyat bunyinya, so selepas makan
 gosok gigi, ya!

Apa yang doktor buat bila gigi dah berlubang?

Langkah  akan diambil doktor gigi adalah menampal gigi yang rosak 
apabila lubangnya tidak terlalu besar. Tetapi, bila kita  sakit gigi, 
proses penampalan tidak dapat dilakukan kerana gas dalam gigi tidak dapat keluar.
 Doktor akan memberikan ubat penghilang rasa sakit atau akan mematikan saraf gigi agar kita tidak terasa sakit!


Cara mencegah gigi berlubang

Memeriksa gigi secara rutin

Menggosok gigi pada waktu yang tepat

Menggosok gigi mengikut cara yang betul

Kumur selepas makan

Gunakan flos untuk mengeluarkan sisa makanan

Makan makanan yang berkhasiat

Kurangkan makanan yang mempunyai gula dan tepung
Entahla dia cakap macam tu teya tulis la..

Inilah gigi kita! hayati lah..............klik untuk tumbesaran bayi



Dah tahu semua maklumat ni, teya rasa lega sedikit. Sedikit je sebab gigi 
masih sakit.
Yela, kalau teya baca terus hilang sakit.. 
Hoorayyyy lah!!

Erghhhh.....!menahan sakit
Terima kasih kepada doktor gigi Indon mana entah yang bagi artikel ni.
Ada sedikit kesukaran hendak men'traslate' Bahasa Indonesia ke Bahasa Melayu
Teya copy and paste je! haih... jujur minah ni.
Harap2, lepas ni boleh praktik. 
Teya dah tahu lama dah, tapi..............
Dah sakit gigi baru nak insaf!!

Sekian coretan yang tak seberapa daripada 
'penulisbelogteya'..
*
*
*













12 comments:

zacky ~786~ said... http://i.imgur.com/mkiht.png

teya .. lebih baik anda buat rawatan gigi... tampal ke... takpun klw dh teruk sgt buat rawatan akar.. jgn jadi mcm zacky... biar punya biar.. last2.. kna cabut.. hbs gongak .. nk sengih pn sogan.. huhu :P

putryteya said... http://i.imgur.com/mkiht.png

hahahha... masalahnyer gigi tu kena
cabut! takoitlaa..! :(
udehla gigi kekal! uhuhkk

zacky ~786~ said... http://i.imgur.com/mkiht.png

hahaa..

hurm.. zmn skrg nie.. klw ada wet.. gigi tu ada blk .. :) fhm2 jerla..

misz athiqah said... http://i.imgur.com/mkiht.png

gigi yang sakit perlu dicabut..sbb nanti effect pada gigi sebelah plak..huhu..nanti dari patut ilang satu gigi..trus ilang dua gigi..=)...

saya jejalan kat sni smbil follow awak..=)

nelly said... http://i.imgur.com/mkiht.png

teringat cabut gigi kecik2 ~

putryteya said... http://i.imgur.com/mkiht.png

zacky~786~: ye.. skrag ni mcm2 ada..
mmg tgh bt kputusan nk cabut je n gnti gigi baru.. aduuh..

misz athiqah : haha.. mmg takoit pun.
teya dah bt kputusan! ahah :D

putryteya said... http://i.imgur.com/mkiht.png

nelly : haha.
kalo cabut gigi susu ta sakit sgtkan??

zacky ~786~ said... http://i.imgur.com/mkiht.png

hehe.. stnby.. :P..
time kna bius tu best ... ngee~

amalina ulya dot pink said... http://i.imgur.com/mkiht.png

ecece .. bakal doc gigi ek ??!

putryteya said... http://i.imgur.com/mkiht.png

zacky~786~ : aduih... bius! I tak suke tu.. kna cucuk maa

amalina ulya: uhuu... tak layak la ulya! ahah.. berangan je. :p

Inani said... http://i.imgur.com/mkiht.png

Hurmm..sakit eh??sy tak pernah rasa camna sakit gigi..^^..tapi nampak gayanya cam mmg sakit la kan..sbarla ye..^^..owh ya.tq sebab sudi jln2 kat blog sy slalu..sy msukkan link blog ni kat bloglist sy.^^..nak dtg sijni slalu jugak.^^

putryteya said... http://i.imgur.com/mkiht.png

Inani: msty gigi Inani cantik kan? plik jga ya tak pnh saket gigi.
btw, thanks yer, Inani..!:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...